Napszemüvegek

Milyen hatással van szemünkre az UV sugárzás?

Nem csak a bőrünknek van szüksége védelemre, a nap káros sugarai a látásunkat is veszélyeztetik. Szerencsére van megoldás, mi segítségünk megvédeni szeme épségét!

Sok esetben nem is tudjuk, hogy szemüvegünk rendelkezik-e a nélkülözhetetlen UV szűrővel

Mitől védjük szemünket?

A túlzott napfény az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulásában vezető szerepet játszik. Ezenkívül felelős a szemfelszíni gyulladásokért, a szemkörnyéki bőröregedésért, a színlátás vagy az éjszakai látás károsodásáért, sőt a bőr és a szem daganatos megbetegedéseiért is.

A napszemüveg nem csupán egy divatos kiegészítő!

Gyermekek esetében mindig ügyelni kell arra, hogy jó minőségű UV szűrős napszemüveget viseljenek a vízparton, illetve havas tájakon, ahol a fény visszaverődése miatt fokozódik a nap károsító hatása. A tökéletes védelem érdekében egy szélesebb karimájú sapka viselése is ajánlatos. Szakemberek szerint borús időben is érdemes napszemüveget viselni, ráadásul egy jól fedő darab a levegőben szálló por és allergén részecskék ellen is megfelelő védelmet nyújt. A déli órákban minden szempontból ajánlott kerülni a napsugárzást, nem csak a szem épsége miatt. Az ultraibolya sugarak káros hatásai leégéshez, hosszú távon pedig korai bőröregedéshez és akár bőrrákhoz is vezethetnek. Szemünk károsodása először lassan és fájdalommentesen jelentkezik, roncsolva a látást, melyek lehetnek retinagyulladás, rosszindulatú elváltozások, katarakták és kúszóhályog (pterygium).

optika budapest napszemüveg

Miért kell napszemüveget viselni?

Nyáron elengedhetetlen a szem védelme, napozáskor a letakarása. Napszemüveg nélkül hunyorgunk, a hosszantartó sugárzás fájdalmas pislogással, könnyezéssel, hóvaksággal, bizonytalan látásélménnyel párosul. A legnagyobb veszélyt mégis az infravörös sugarak okozzák, melyek a szövetek mélyén károsítják az ideghártyát és a szemlencsét.

Mit jelent az UV sugárzás?

Az UV sugárzás a napfény része, egy láthatatlan, rövid hullámú sugárzás. Három típusa van: UVA, UVB és UVC. Mivel az UVB sugárzás a felelős a leégésért és a bőrrák kialakulásáért, ezért ennek van a legnagyobb jelentősége. Az UV sugárzások jelentős hányadát az ózonréteg kiszűri, de számítások szerint az atmoszféra ózontartalmának egy százalékos csökkenésével az átjutó UVB sugárzás mértéke két százalékkal nő.

Az UV sugárzás hatása a szemre

A károsító hatás mértéke függ a behatás idejétől. A veszélyeztetettebb csoportba tartoznak, akik foglalkozásuk vagy hobbijuk miatt többet tartózkodnak a szabadban, valamint a gyerekek szeme jobban fényáteresztő, ezért szintén nagyobb veszélyben vannak.

Az UV-fény felosztása: UVA, UVB, UVC

Az UVC (100 – 280 nm) sugárzás a légkör felső rétegeiben elnyelődik. Az UVB (280 – 315 nm) a légkör felső rétegeiben részben nyelődik el, erősen roncsolja a bőrt és a szemeket, leégést okoz, részben felelős a bőrrák kialakulásáért. Az UVA (315 – 400 nm) sugárzás kapcsán újabban előtérbe került a hosszabb távú káros hatásainak vizsgálata.

Minden országban van egy előírás, ami szerint készülnek a szemüvegek, ez a szabvány határozza meg, hogy mennyi UV fényt kell a szemüvegnek felfognia. A napszemüvegek címkéjén ez a szám fel van tüntetve, illetve az is, hogy általános vagy speciális célokra készült-e a modell. Speciális helyzetben vannak UV védelem szempontjából a sízők, valamint a pilóták és repüléssel foglalkozók, mert az ő szemük maximális fényvédelmet igényel.

A megfelelő minőségű napszemüveg (UV 400 jelzésű) teljes védelmet biztosít. Az olyan napszemüvegektől, melyek semmi UV védelemmel nem rendelkeznek, óvakodni kell, mert gyakran többet ártanak, mint használnak, sötét színük miatt ugyanis a pupilla kitágul és több sugárzást nyel el, mintha semmit sem viselnénk. Az ilyen gyenge minőségű szemüveg viselése közben fájni és égni kezdhet a szem, sőt, akár be is gyulladhat.

Kontaktlencse

Válasszunk minimum 90-95%-os védelemmel rendelkező kontaktlencsét, így nem kell lemondanunk a kontaktlencse megszokott kényelméről, és a szemünk sem sérül a káros UVA és UVB sugaraktól.

Napszemüveg télen

Télen is szükséges a szemek védelme, főleg havas területeken. A vakító fehérségű friss hó a WHO szerint az UV sugarak 80%-át visszaveri, szemben az egyéb felszíni alakzatokkal, melyek csak nagyjából 10%-ot.

Polarizált napszemüveg

napszemüvegesA polarizált napszemüveg csökkenti a fényvisszaverődést és a tükröződéseket, melyeket a vízről, útról, homokos vagy havas felületekről visszavert fény okoz. Pihenteti a szemet, mert az UV fény 100%-át elnyeli és visszaveri. Elsősorban a tört fény szűrésére fejlesztették ki ezt a változatot, ezért kifejezetten alkalmas olyan tevékenységek során, melyeknél elvakíthat a visszaverődő vakító fény.

Minőségi UV szűrős napszemüvegekért forduljon hozzánk bizalommal!

Válassza optikánkat télen is!

Többen még ma is szorongást éreznek akkor, ha télen a napsugarak elől napszemüvegük mögé menekülnek. A közvélekedéssel ellentétben a napszemüveg viselése nem évszakhoz kötődik, hanem magához a napsütéshez. Ebben az esetben a társadalmi elvárások akár szemünk károsodását is okozhatják.

Amellett, hogy biztonságot nyújt a szemnek, igen divatos kiegészítő téli szettünkhöz. Fontosabb viszont, hogy a hóról visszaverődő UV sugarak elleni védelemként tekintsünk rá. A szemüveg minőségének kiválasztásakor elsődleges szempontunk szemünk egészségének megőrzése legyen. A különböző lencsék más-más fényviszonyokhoz és életstílusokhoz kötődnek. A sárgás árnyalatú lencse például tökéletes akkor, ha a téli sportok szerelmesei vagyunk, de akár egy téli séta közben is megfelelő védelmet nyújtanak.

Kínálatunk részét képezik különböző polarizált napszemüvegek, melyek nagyon erős fényhatásokkal szemben a leghatékonyabbak. Optikánkban ügyelünk arra, hogy a megfelelő napszemüveget találja meg, mely kellően véd az UV sugarak ellen, emellett pedig illik az Ön stílusához. Keressen minket bizalommal!

A szabadtéri sportok elengedhetetlen kelléke: A napszemüveg

A szikrázó napsütés és a kellemesen meleg idő mindenkiben meghozza a kedvet a különböző szabadtéri tevékenységekhez. Nem csoda, hiszen ilyenkor igazán élvezetes a szabadban focizni, biciklizni, futni vagy akár csak egyszerűen sétálni. Ellenben a napsugárzás káros hatásaira minden esetben érdemes felkészülni, legyenek azok bármilyen jellegűek.

Minden kültéri tevékenység során szükségünk van napszemüvegre, többek között azért, mert így megóvhatjuk szemünket a káros UV sugárzástól. Az előnyök itt még nem érnek véget, mivel a különböző sportok során a hírtelen fordulások vagy a rossz helyezkedés miatt szemünkbe sütő nap könnyen elvakíthat minket egy pillanatra, ezzel zavarva a játékot. A biciklizés során is ugyan ezen okból érdemes napszemüveget viselni – főképp, ha közúton közlekedünk, ugyanis az autók között haladva a vakítóan tűző nap korlátozhatja látásunkat, ezzel komoly veszélyforrást jelentve ránk és körülöttünk utazók számára.

Vásároljon tőlünk napszemüveget, ha minőségi termékekre vágyik verhetetlen áron, és szeretné, hogy a választásban profi optikus szakemberek legyenek a segítségére!

Follow by Email